Chemické složení organismů
12. 7. 2021 2021-08-04 12:17Chemické složení organismů
Chemické složení organismů
1. Látkové složení
- A) Organické látky (Sacharidy,Lipidy,Proteiny,Nukleonové kyseliny,Enzymy,Vitamíny)
 - B) Anorganické látky (soli,plyny,voda)
 
Organické látky
1. Sacharidy
- Sloučeniny kyslíku,uhlíku,vodíku
 - Vznikají při fotosyntéze v zelených rostlinách
 - Význam-zdroj energie,stavební a zásobní látky
 
a) MONOSACHARIDY (jednoduché cukry)
- skládají se z 1 molekuly cukru
 - fruktosa(ovocný cukr)
 - glukosa(hroznový cukr)
 - galaktosa(součást mléčného cukru)
 - riboza(součást nukleonových kys.-RNA)
 - deoxyriboza(součást nukleonových kys.-DNA)
 
b) DISACHARIDY
- 2 molekuly monosacharidů
 - spojeny glykosidovou vazbou
 - maltosa=sladový cukr(2x glukosa)
 - laktosa=mléčný cukr(glukosa+galaktosa)
 - sacharosa=řepný cukr(glukosa.+fruktosa)
 
c, POLYSACHARIDY
- Mnoho molekul monosacharidů
 - Mají různé vlastnosti a v organismu plní různé funkce
 
Zásobní polysacharidy
- Nerozpouštějí se v roztoku,jen bobtnají
 - Škrob – u rostlin
 - Glykogen – u živočichů
 
Stavební poloyscharidy
- Jsou plně nerozpustné ve vodě
 - Celulosa-u rostlin v buněčné stěně,v přírodě nejrozšířenější)
 - Chitin-ve spojení s proteiny je základem kutikuly hmyzu,ve spojení uhličitanem vápenatým součást schránek,krunýřů
 - Mannan-v buněčné stěně kvasinek
 
Se speciálními funkcemi
Glykosaminoglykany
- v hlenovitých sekretech trávicí a dýchací soustavy
 
Proteoglykany
- tvoří vnější povrch buněk
 
2. Lipidy
- hydrofobní látky (= neslučitelné s vodou)
 - estery vyšších karboxylových kyselin (stearová,palmitová,olejová) a alkoholu (glycerol)
 - a) nasycené – stearová,palmitová (tuhá konzistence tuků)
 - b) nenasycené – olejová (oleje)
 
Význam:
- zdroj energie
 - ochranná fce
 - stavební l.
 - termoregulace
 - zásobní látky
 
Lipidy:
- A) jednoduché (tuky,vosky)
 - B) složené (fosfolipidy,glykolipidy)
 
A) Jednoduché lipidy
Tuky
- Důležité pro pohybující se organismus,výhodný zdroj energie
 - Zásobní l.(podkožní tuk u živočichů,oleje u rostlin))
 
Vosky
- Regulace odpařování vody
 - Ochranná fce (rostlina voskovka)
 - Termoregulace(lanolin(ovčí vlna)včelí vosk)
 
B) Složené lipidy
Fosfolipidy
- navíc v molekule kyselina fosforečná+dusíkaté l
 - jsou důležitou součástí biomembrán
 
Glykolipidy
- obsahují jiný typ alkoholu (sfingosin)
 
- obsahují cukernou složku
 - součást biomembrán
 - v nervových pochvách
 - v mozku
 
Izoprenoidní lipidy
- od lipidů se liší ,mají jednu společnou vlastnost-rozpustnost v organických rozpouštědlech
 
Steroidy
- Steroly-cholesterol
 - Žlučové kyseliny(cholová)
 - Steroidní hormony (testosteron, progesteron, estogeny)
 
Terpeny (=Karotenoidy) – rostlinná barviva (karoteny,xantofyly,vitamin A,kaučuk,mentol,kafr)
3. Bílkoviny = Proteiny
- makromolekulární látky
 - zákl.stav. jednotka bílkovin:aminokyseliny
 - spojeny peptidovou vazbou
 - počet a pořadí aminokyselin v bílkovin. řetězci ovlivňuje vlastnosti bílkovin
 - počet,druh pořadí jsou pro každou b. charakteristické
 - pořadí aminokyselin určuje prim. strukturu bílkovin
 - Aminokyseliny-COOH-karboxilová
- NH2 -aminová
 - Obecný vzorec aminokys. R-CH-COOH-NH2
 
 - Podílejí se na stavbě a obnově bioplazmy
 - Na obranných pochodech v organismu (imunoglobuliny)
 - Specializované bílkoviny. mají schopnost na sebe vázat urč. látky a rozvádět je po těle (Hemoglobin,-kyslík,Transferin-železo)
 - V těle také jako hormony –mají regulační význam(řídí růst a vývoj organismu)
 - Jako biokatalyzátory-řídí průběh biochem..reakcí)
 - Některé produkovány mimo buňky-součást ochranných oporných struktur-(Kolagen,Sklerotik-součást kutikuly hmyzu)
 
Dělení dle tvaru:
- Globulární(do klubíčka)
 - Fibrilární(vlákno)
 
Dělení dle rozpustnosti:
- Rozpustné (koloidní roztoky)
 - Nerozpustné (součást pojivových struktur)
 
Dělení dle stavby:
1. Jednoduché
- tvořeny jen aminokys.
 - Např.:Histony (v jádře),albuminy,globuliny,protaminy
 
2.Složené
- aminokys.+nebílkovinná složka
 
Nukleoproteiny
- v jádře(např. nukleohistonový komplex-DNA+histony),v cytoplazmě
 
Chromoproteiny
- obsahují barevnou složku
 - vážou na sebe např.kyslík,železo
 - Hemoglobin,Hemokyanin,Myoglobin
 
Glykoproteiny
- obsahují cukernou složku
 - součást membrán
 - některé enzymy,hormony
 
Lipoproteiny
- obsahují tukovou složku
 - součást membrán
 - v krvi jako plazmatické bílkoviny
 
4. Nukleonové kyseliny
- makromolekulární látky složené z nukleotidů:RNA a DNA
 - význam – nositelé genetické informace,umožňují syntézu bílkovin
 - v organismu je jich asi 1% z celkového množství organických látek
 - spojeny vodíkovými můstky-vznikají mezi párovými dusíkatými bázemi
 
A-T
C-G
T-A
G-C
Deoxyribonukleová kyselina DNA(DNK)-tvořena 2 vlákny(pravotočivá dvoušroubovice)
Dusíkaté báze-Adenin,thymin,cytosin,guanin.+ deoxyribóza(=cukerná složka)+H3PO4
- v jádře buněk,mitochondriích,v některých plastidech
 - hlavní nositelky genetických informací
 - řídí syntézu bílkovin
 - důležité při reprodukci živočišných virů
 
REPLIKACE DNA
Při replikaci vznikají z 1 molekuly DNA 2 strukturně shodné molekuly dceřiné
- Dochází k rozvinutí a uvolnění jednotlivých řetězů dvoušroubovice DNA (zanikají vodíkové vazby mezi bázemi nukleotidových párů)
 - Polynukleotidové řetězce slouží jako vzory(matrice),ke kterým se na základě komplementarity přiřazují volné nukleotidy (např. k nukleotidu ,který obsahuje adenin se přiřazuje nukleotid s thyminem apod.)
 - Jednotlivé nukleotidy se mezi sebou spojují vazbami a vytvoří nový polynukleotidový řetězec,jehož pořadí nukleotidů je komplementárně určeno pořadí nukleotidů v matricovém řetězci
 
Z původní molekuly DNA vznikají dvě dvouřetězcové dceřiné molekuly ve které jeden řetězec pochází z původní mateřské molekuly DNA a druhý je nově vytvořený.
Ribonukleová kyselina RNA (RNK)-jednovláknová
Adenin,cytosin,guanin,uracil+ ribóza(=cukerná složka)+H3PO4
- v jádře,v ribozomech,cytoplazmě
 - důležité pro tvorbu bílkovin
 - důležité pro pochody v organismu(růst,vývoj)
 - důl. pro reprodukci rostlinných virů
 
druhy RNA:
- mRNA-informační-informace o pořadí aminokyselin
 - tRNA-transferová-přenos aminokyselin
 - rRNA-ribozomální-tvoří stavební složku ribozomálních podjednotek
 
5. Enzymy = biokatalyzátory
- látky bilkoviného charakteru
 - řídí průběh všech biochemických reakcí
 - zpomalují či zrychlují průběh reakce
 - zajišťují průběh reakce
 - usměrňují průběh biochem. reakce
 
Složení:
- Bílkoviná složka = APOENZYM – zajišťuje vazbu enzymu na substrát
 - nebílkoviná složka =KOENZIM(např. vitamín,iont kovu) – odpovídá za průběh reakce
 
6. Vitamíny
- -nezbytné pro živočišné organismy (-nemohou si je sami vyrobit)
 - -vznikají v rostlinách
 - Hypovitaminóza= nedostatek vitamínů v těle(méně než optim. množství)
 - Avitaminóza= úplný nedostatek vitamínu v těle
 - Hypervitaminóza= nadbytek
 
Dělení:Rozpustné v tucích-A,D,E,K
Rozpustné ve vodě-B,C,H…
A-Retinol
- provitamín-betakaroten
 - součást rhodopsinu(oční purpur)
 - zajišťuje dobré vidění,ovlivňuje tvorbu epitelu,vaziva ,sliznic,působí na růst kostí,má protizánětlivé účinky)
 - nedostatek: šeroslepost,rohovatění sliznic,poruchy růstu
 - nadbytek – poruchy trávicí soustavy
 - zdroj :ovoce,zelenina,játra,rybí tuk,mléčný tuk
 
D-Kalciferol
- provitamíny-ergosterol,7-dehydrocholesterol
 - tvorba vitamínu D v kůži za účasti UV záření
 - další zpracování v ledvinách,ukládání v játrech
 - Význam: metabolismus CA a P,mineralizace kostí
 - Nedostatek: u dětí – křivice=měknutí a deformace kostí, u starších odvápnění kostí osteoporóza,větší kazivost zubů
 - Nadbytek: nadbytečné ukládání Ca do tkání
 - zdroj: mléko,ryby,droždí,játra
 
E-Tokoferol
- Význam: podporuje činnost pohlavních žláz,pro správný průběh těhotenství,prevence křečových žil,prevence nádorových onemocnění,antioxidační účinky
 - Nedostatek: poruchy plodnosti ,poškození jaterních buněk.,rozpad ČK,poruchy svalového metabolismu
 - Nadbytek: nevolnost,zvracení, bolesti svalů
 - Zdroj: obilné klíčky,vejce,mléko,maso
 
K-Fylochinon
- Význam: důležitý pro tvorbu krevní srážlivosti(podílí se na syntéze krevních srážecích faktorů
 - Nedostatek: svévolné krvácení,zpomalení srážení krve- nedostatečná tvorba protrombinu
 - Nadbytek: rozpad červených krvinek, poškození jater
 - Zdroj: zelenina,tvoří ho střevní bakterie
 
B1-Thiamin
- Význam: metabolismus cukrů,chrání nervovou tkán a srdce(myokard)
 - Nedostatek: únava,bolest hlavy,záněty periferních nervů,otoky,svalová atrofie,selhávání srdce,při avitaminóze BERI BERI
 - Zdroj: droždí,obilné klíčky,mléko
 
B2-Riboflavin
- Význam: důl.součást dýchacích enzymů
 - Nedostatek: křeče,záněty sliznic,oční choroby(poškození sítnice a rohovky)
 - Zdroj: droždí,mléko,játra,vejce
 
B3-Niacin (kyselina nikotinová,vit PP)
- Význam: součást koenzymů,pro metabolismus
 - Nedostatek: nechutenství,deprese,záněty sliznic,průjmová onemocnění
 - Zdroj: droždí,mléko,obilí,játra,zelenina,ryby,maso
 
B5 – kyselina pantothenová
- Význam: součást koenzymu vit A,pro metabolismus,ovlivňuje tvorbu krve
 - Nedostatek: poruchy CNS,křeče svalů
 - Zdroj: droždí obilí,mléko,játra
 
B6 – Pyridoxin
- Význam: metabolismus aminokyselin
 - Nedostatek: křeče,kožní záněty,deprese,chudokrevnost
 - Zdroj: obilí,mléko,droždí
 
B12
- Význam: důležitý pro krvetvorbu ,pro tvorbu NK,podporuje chuť k jídlu,podporuje činnost CNS
 - Nedostatek: nervové poruchy,záněty sliznic,poruchy krvetvorby(anémie)
 - Zdroj: játra,střevní bakterie,ledviny
 
M – kyselina listová, vitamin B10
- Význam: Syntéza NK,tvorba aminokyselin,tvorba protilátek v těle,podporuje růst
 - Nedostatek: poruchy růstu,nervové poruchy
 - Zdroj: droždí játra,obilí, zelenina
 
H – Biotin
- obsahují ho všechny živočišné buňky
 - podporuje růst a dělení buněk
 - součást enzymů
 - Nedostatek: kožní záněty,deprese
 - Zdroj: střevní bakterie.,mléko, maso,droždí,obilí
 
C – kyselina askorbová
- Význam: podporuje obranyschopnost organismu,antioxidační účinky,působí na tvorbu opěrných tkání,brání vzniku nitrosaminů(karcinogeních látek vznikajících z dusičnanů)
 - Nedostatek: únava,náchylnost k nemocem,avitaminóza-krvácení z dásní,vypadávání zubů,kurděje
 - Zdroj: šípek,černý bez,citrusy,papriky,zelí
 
Hormony
- důležité pro růst vývoj org.,rozmnožování,látková přeměna
 - vznik v žlázách s vnitřní sekrecí
 - vylučovány do krve,rozváděny do patřičných orgánů
 - řídící úlohu mezi žlázami s vnitřní sekrecí má hypofýza(podvěsek mozkový)
 - činnost  žláz s vnitřní sekrecí kontroluje nervová soustava
- Např.: štítná žláza.,příštítná tělíska,šišinka(epifýza),brzlík(thymus),nadledvinky,slinivka břišní,pohlavní žlázy
 
 
B) Anorganické látky
Voda
- 75% v organismu
 - důležité rozpouštědlo
 - vhodné prostředí pro průběh chemických reakcí
 - sama je významná reakční složka
 - podílí se na termoregulaci(schopnost hromadit hodně energie,dle potřeby ji uvolňuje)
 - zůstává kapalná v širokém rozsahu teplot
 - zdroj protonů a neutronů
 
Soli
- ve formě iontů-kationty Na +,K+Ca2+,Mg2+,aniony-Cl¨
 - ve formě sloučenin-součást opěrných a ochranných struktur(křemičitany,uhličitany)
 
- -důležité pro transportní pochody
 - význam při osmotických pochodech
 - reakce s některými makromolekulárními látkami-ovlivňují jejich funkci
 
Plyny-Co2,O2,N2
2.prvkové složení organismu
-Prvky vyskytující se v bioplazmě´= biogenní prvky
rozdělení dle % zastoupení:
Makrobiogenní 0,1-50% sušiny
C,O,H,N P,S,Ca,Mg,Na,K,Cl,Fe
Mikrobiogenní 0,01-0,001% sušiny
Zn,,Mn,Cu,Mo,I,Co
Ultramikrobiogenní=Stopové prvky-méně než 0,001%sušiny
F,B,Br,Se,As,Si,Al,Li,TI,V,Ni,Au
Makrobiogenní prvky jsou základní stavební částice látek,z nichž jsou budována těla organismů.Mikrobiogenní a stopové prvky podminují funkci katalyzátorů. Pro zdravý život organismu jsou důležité všechny biogenní prvky .
SUŠINA = zbytek těla organismu po odstranění vody,obsahuje organické a anorganické látky
POPELOVINA = zbytek těla po spálení-obsahuje jen anorganické látky
 
 