Trávicí soustava

Trávicí soustava

 

zúčastňuje se na přeměně látek:

  • trávením (mech. a chem. zpracování potravy)
  • vstřebáváním (převod jednoduchých látek do vnitřního prostředí organismu)
  • odstraňováním nestravitelných odpadních látek z organismu

TRÁVICÍ TRUBICE

  • začíná otvorem  ústním a končí otvorem řitním, připojeny – slinivka břišní, žlázy slinné a játra
  • stěny trávicí trubice se skládají z:
sliznice
  • slouží buď jako výstelka, žlázový epitel, nebo resorpční buňky
  • žlázové buňky jsou buď roztroušené, nebo se shlukují a tvoří váčky a trubičky
  • šťávy, které produkují mají buď funkci (sekrety), nebo jsou to odpadní produkty (exkrety)
  • některé žlázy jsou bez vývodu, nebo s vnitřní sekrecí
podslizniční vazivo
  • řídké
  • nacházejí se v něm hrubší kmeny cévní
  • připevňuje sliznici ke svalové vrstvě
svalová vrstva
  • začátek t. trubice a dolní konec konečníku- příčně pruhovaná, jinak hladká svalovina
  • hladká svalovina tvoří a) vnitřní vrstvu – kruhovitě uspořádaná, b) vnější vrstvu – uspořádaná podélně – zajištěny peristaltické pohyby – posouvání potravy
řídký vazivový obal
  • tvoří zevní povrch trávicí trubice

Trávicí trubice je tvořena dutinou ústní, jícnem, žaludkem, tenkým a tlustým střevem, trávicími žlázami a konečníkem.

 DUTINA ÚSTNÍ

  • tvrdé a měkké patro
  • mandle patrová-podlouhlý útvar s rozbrázděným nervovým povrchem
  • jamky jsou vyplněny buňkami, leukocyty(ochrana proti infekci), nebo bakteriemi
  • tři velké páry slinných žláz( příušní, podčelistní a podjazyková)
  • sliny- lepší rozmělnění potravy(99% vody+  0,7% organických látek a 3% anorganických látek), obsahují amylázu(štěpí polysacharidy), mucin(dodává slinám kluzkost) a lyzozym(ničí bakterie a choroboplodné zárodky)
  • dásně – ukotvení zubů
  • zuby – slouží k rozmělnění potravy
    • řezáky – incisivus
    • špičáky – caninus
    • zuby třenové – premoláry
    • stoličky – moláry

o          DĚTSKÝ(MLÉČNÝ) CHRUP

– 20 zubů, chybí zuby třenové

– značí se malými písmeny

  • vzorec: m2 m1 c i2 i1
  • do 15. roku
TRVALÝ CHRUP
  • 32 zubů
  • značí se velkými písmeny
  • vzorec: M3 M2 M1 P2 P1 C I2 I1
  •  jazyk
    • svalnatý organ
      • obrací a posouvá potravu, účastní se při tvorbě řeči
      • zadní část – kořen – se připojuje k jazylce
      • na hranici kořene a hřbetu jazyka jsou chuťové pohárky
  • hltan – společná část dýchací a trávicí soustavy
  • nosohltan- pomocí Eustachovy trubice je spojen se středoušní dutinou
  • ústní část hltanu- kříží se zde polykací a dýchací cesty
  • hrtanová část- proti hrtanu neúplně uzavřena příklopkou hrtanovou

ŽALUDEK

  • vakovitý orgán
  • česlo- část navazující na jícen
  • vystlán sliznicí z jednojaderného válcového epitelu, který tvoří žlázky produkující žaludeční šťávy:
  • kyselina chlorovodíková(tvoří kyselé prostředí, ničí choroboplodné  zárodky přeměňuje některé nerozpustné látky na rozpustné, umožňuje přeměnu pepsinogenu na pepsin)
  • pepsin (štěpí ve vodě nerozpustné bílkoviny na rozpustné polypeptidy)
  • mucin (zásaditý hlen-ochranný povlak sliznice-chrání před natrávení sliznice žaludečními šťávami)

TENKÉ STŘEVO

  • 3-5m dlouhé a 3cm široké
  • klky – výběžky pro lepší trávení
  • dvanáctník- otvírá se do něj vývod žlučový a vývod slinivky břišní
  • lačník
  • kyčelník
  • střevní šťávy
    • peptidázy (štěpí bílkoviny na aminokyseliny)
    • lipázy (štěpí tuky)
    • amylázy (štěpí cukry)
  • v horní části střeva jsou buňky produkující při styku s tráveninou hormon sekretin a pankreozymin

TLUSTÉ STŘEVO

  • 1,5m dlouhé a má průsvit 5-7cm široký
  • Části:
    • slepé střevo – vytváří kapsu, do které ze strany vyúsťuje tenké střevo
    • červovitý přívěšek – lymfatická žláza na spodině slepého střeva
    • tračník- vzestupný, příčný a sestupný
  • tlusté střevo nemá klky
  • plní se 4-8 hodin po jídle
  • hromadí se v něm nestravitelné zbytky, vstřebává voda, soli a vitamíny, žijí zde bakterie hnilobné a kvasné
  • pro správné fungování střeva je nutná vláknina v potravě

TRÁVICÍ ŽLÁZY

SLINIVKA BŘIŠNÍ

  • součástí pankreatické šťávy jsou:
  • a) trypsin (štěpí bílkoviny
  • b) lipázy (štěpí tuk)
  • c) amylázy (štěpí cukry)

JÁTRA

  • největší žláza v těle(1,5kg) uložená v pravé brániční klenbě
  • skládají se z lalůčků, tvořených jaterními buňkami seřazenými v trámečky
  • trámečky tvoří dvě řady-mezi nimi je vylučována žluč, která odtéká do žlučovodů, potom do vývodu jaterního k němuž je po straně připojen žlučník
  • žluč – vazká kapalina žlutohnědé barvy
  • denně 0,8-1litr
  • obsahuje bilirubin)žlučové barvivo
Význam jater při látkové přeměně:
  • ukládání glukózy ve formě glykogenu
  • novotvoření glukózy
  • tvorba tuků ze sacharidů
  • dusík převáděn na močovinu
  • syntetizují se zde plazmatické bílkoviny
  • zásobárna vitamínů B12, A, D, E, K
  • odbourávání hemoglobinu
  • syntéza látek pro srážlivost krve
  • tvoří se zde velké množství tělesného tepla
Onemocnění jater:
  •  hepatitidy
  • virová hepatitida typu A – příznaky podobné chřipce při nedodržování hygienických zásad
  • virová hepatitida typu B – podobná, ale šíří se krví- „sérová hepatitida“
  • alkoholická hepatitida
    • nadměrnou spotřebou alkoholu
    • zánět jaterních buněk – zánik
    • zjizvená tkáň-cirhóza
  • žlučové kameny – vznikají z cholesterolu