Trávicí soustava
12. 7. 2021 2021-08-04 12:22Trávicí soustava
Trávicí soustava
zúčastňuje se na přeměně látek:
- trávením (mech. a chem. zpracování potravy)
 - vstřebáváním (převod jednoduchých látek do vnitřního prostředí organismu)
 - odstraňováním nestravitelných odpadních látek z organismu
 
TRÁVICÍ TRUBICE
- začíná otvorem ústním a končí otvorem řitním, připojeny – slinivka břišní, žlázy slinné a játra
 - stěny trávicí trubice se skládají z:
 
sliznice
- slouží buď jako výstelka, žlázový epitel, nebo resorpční buňky
 - žlázové buňky jsou buď roztroušené, nebo se shlukují a tvoří váčky a trubičky
 - šťávy, které produkují mají buď funkci (sekrety), nebo jsou to odpadní produkty (exkrety)
 - některé žlázy jsou bez vývodu, nebo s vnitřní sekrecí
 
podslizniční vazivo
- řídké
 - nacházejí se v něm hrubší kmeny cévní
 - připevňuje sliznici ke svalové vrstvě
 
svalová vrstva
- začátek t. trubice a dolní konec konečníku- příčně pruhovaná, jinak hladká svalovina
 - hladká svalovina tvoří a) vnitřní vrstvu – kruhovitě uspořádaná, b) vnější vrstvu – uspořádaná podélně – zajištěny peristaltické pohyby – posouvání potravy
 
řídký vazivový obal
- tvoří zevní povrch trávicí trubice
 
Trávicí trubice je tvořena dutinou ústní, jícnem, žaludkem, tenkým a tlustým střevem, trávicími žlázami a konečníkem.
DUTINA ÚSTNÍ
- tvrdé a měkké patro
 - mandle patrová-podlouhlý útvar s rozbrázděným nervovým povrchem
 - jamky jsou vyplněny buňkami, leukocyty(ochrana proti infekci), nebo bakteriemi
 - tři velké páry slinných žláz( příušní, podčelistní a podjazyková)
 - sliny- lepší rozmělnění potravy(99% vody+ 0,7% organických látek a 3% anorganických látek), obsahují amylázu(štěpí polysacharidy), mucin(dodává slinám kluzkost) a lyzozym(ničí bakterie a choroboplodné zárodky)
 - dásně – ukotvení zubů
 - zuby – slouží k rozmělnění potravy
- řezáky – incisivus
 - špičáky – caninus
 - zuby třenové – premoláry
 - stoličky – moláry
 
 

DĚTSKÝ(MLÉČNÝ) CHRUP
– 20 zubů, chybí zuby třenové
– značí se malými písmeny
- vzorec: m2 m1 c i2 i1
 - do 15. roku
 
TRVALÝ CHRUP
- 32 zubů
 - značí se velkými písmeny
 - vzorec: M3 M2 M1 P2 P1 C I2 I1
 -  jazyk
- svalnatý organ
- obrací a posouvá potravu, účastní se při tvorbě řeči
 - zadní část – kořen – se připojuje k jazylce
 - na hranici kořene a hřbetu jazyka jsou chuťové pohárky
 
 
 - svalnatý organ
 - hltan – společná část dýchací a trávicí soustavy
 - nosohltan- pomocí Eustachovy trubice je spojen se středoušní dutinou
 - ústní část hltanu- kříží se zde polykací a dýchací cesty
 - hrtanová část- proti hrtanu neúplně uzavřena příklopkou hrtanovou
 
ŽALUDEK
- vakovitý orgán
 - česlo- část navazující na jícen
 - vystlán sliznicí z jednojaderného válcového epitelu, který tvoří žlázky produkující žaludeční šťávy:
 - kyselina chlorovodíková(tvoří kyselé prostředí, ničí choroboplodné zárodky přeměňuje některé nerozpustné látky na rozpustné, umožňuje přeměnu pepsinogenu na pepsin)
 - pepsin (štěpí ve vodě nerozpustné bílkoviny na rozpustné polypeptidy)
 - mucin (zásaditý hlen-ochranný povlak sliznice-chrání před natrávení sliznice žaludečními šťávami)
 
TENKÉ STŘEVO
- 3-5m dlouhé a 3cm široké
 - klky – výběžky pro lepší trávení
 - dvanáctník- otvírá se do něj vývod žlučový a vývod slinivky břišní
 - lačník
 - kyčelník
 - střevní šťávy
- peptidázy (štěpí bílkoviny na aminokyseliny)
 - lipázy (štěpí tuky)
 - amylázy (štěpí cukry)
 
 - v horní části střeva jsou buňky produkující při styku s tráveninou hormon sekretin a pankreozymin
 
TLUSTÉ STŘEVO
- 1,5m dlouhé a má průsvit 5-7cm široký
 - Části:
- slepé střevo – vytváří kapsu, do které ze strany vyúsťuje tenké střevo
 - červovitý přívěšek – lymfatická žláza na spodině slepého střeva
 - tračník- vzestupný, příčný a sestupný
 
 - tlusté střevo nemá klky
 - plní se 4-8 hodin po jídle
 - hromadí se v něm nestravitelné zbytky, vstřebává voda, soli a vitamíny, žijí zde bakterie hnilobné a kvasné
 - pro správné fungování střeva je nutná vláknina v potravě
 
TRÁVICÍ ŽLÁZY
SLINIVKA BŘIŠNÍ
- součástí pankreatické šťávy jsou:
 - a) trypsin (štěpí bílkoviny
 - b) lipázy (štěpí tuk)
 - c) amylázy (štěpí cukry)
 
JÁTRA
- největší žláza v těle(1,5kg) uložená v pravé brániční klenbě
 - skládají se z lalůčků, tvořených jaterními buňkami seřazenými v trámečky
 - trámečky tvoří dvě řady-mezi nimi je vylučována žluč, která odtéká do žlučovodů, potom do vývodu jaterního k němuž je po straně připojen žlučník
 - žluč – vazká kapalina žlutohnědé barvy
 - denně 0,8-1litr
 - obsahuje bilirubin)žlučové barvivo
 
Význam jater při látkové přeměně:
- ukládání glukózy ve formě glykogenu
 - novotvoření glukózy
 - tvorba tuků ze sacharidů
 - dusík převáděn na močovinu
 - syntetizují se zde plazmatické bílkoviny
 - zásobárna vitamínů B12, A, D, E, K
 - odbourávání hemoglobinu
 - syntéza látek pro srážlivost krve
 - tvoří se zde velké množství tělesného tepla
 
Onemocnění jater:
- hepatitidy
 - virová hepatitida typu A – příznaky podobné chřipce při nedodržování hygienických zásad
 - virová hepatitida typu B – podobná, ale šíří se krví- „sérová hepatitida“
 - alkoholická hepatitida
- nadměrnou spotřebou alkoholu
 - zánět jaterních buněk – zánik
 - zjizvená tkáň-cirhóza
 
 - žlučové kameny – vznikají z cholesterolu
 
     reklama
 
 