Chemické rovnováhy
14. 7. 2021 2021-08-30 18:11Chemické rovnováhy
Chemické rovnováhy
Předmět reakční kinetiky
- reakční mechanismus: způsob, jak se VL přeměňují v P
- reakční rychlost: rychlost chemických reakcí
- závislost reakční rychlosti na podmínkách, při nichž daná chemická reakce probíhá
Reakční rychlost (okamžitá)
- udává, jaké látkové množství reaktantu se za jednotku času změní v produkt
- mol/s
- org. ch: enzymy – velice výkonné katalyzátory
- (-): úbytek látkového množství
- (+): příbytek látkového množství
- objem 1l (možnost používat látkovou koncentraci)
- k = rychlostní konstanta (závislá na teplotě)
- kinetická rovnice: rychlost chemické reakce je přímo úměrná součinu koncentrací výchozích látek umocněných na stechiometrické koeficienty
- aA+bB → cC+dD, kdy a,b,c,d jsou koeficienty (0,1,2,…) v = k * [A]a * [B]b
Činitelé ovlivňující rychlost chemické reakce
- Koncentrace reaktantů (PÚ): zvýšená KR způsobí více srážek, a tudíž zvýší rychlost dané reakce, naopak snížená KR způsobí opak – méně srážek a tudíž menší rychlost dané reakce; neovlivňuje rovnováhu
- Plocha povrchu (PÚ): větší plocha reaktantu umožní více srážek a tím i zvýší rychlost reakce
- Teplota (PÚ): čím vyšší teplota, tím vyšší energie, částice se tedy pohybují rychleji a zvyšují tím pravděpodobnost účinné srážky.
- Tuto skutečnost popisuje tzv. Van´t Hoffovo pravidlo – zvýšení teploty výchozích látek o 10°C má za následek až čtyřnásobné zvýšení reakční rychlosti.
- Katalyzátory: látky měnící rychlost reakce, které se ale samy nemění (proto zápis nad šipku v chem. rci)
- Neposouvají chemickou rovnováhu a nemění složení systému. Jejich vlivem má reakce jiný mechanismus s nižší aktivační energií.
- Katalyzátorů je několik typů:
- Homogenní – VL i P ve stejné fázi
- Heterogenní – VL a P v různé fázi, pro snazší oddělení katalyzátorů (například v palivech)
- Pozitivní: snižují aktivační energii, urychlí celý průběh reakce
- Negativní (inhibitory): zvyšují aktivační energii a zpomalují tím reakci
- Katalytické jedy: zabraňují působení katalyzátorů
- Stabilizátory: látky reagující s meziprodukty řetězových reakcí (radikály) – zastavení reakce
- Autokatalýza: jako katalyzátor funguje již jeden z reaktantů
- Tlak: zvláště u plynných směsí, jinde se nevyužívá
- dále může reakci ovlivnit například míchání, drcení…
Srážková teorie a teorie aktivovaného komplexu
- teorie snažící se vysvětlit přeměnu reaktantů v produkty
srážková teorie:
- vychází z předpokladu, že mají-li částice spolu zareagovat, musí se nejprve srazit. Aby byla srážka účinná (vedla k reakci), musí mít částice v okamžiku srážky vhodnou prostorovou orientaci a dostatečně velkou energii, tzv. aktivační energii, která je rovna energii potřebné k rozštěpení zanikajících vazeb v reaktantech. Tato teorie byla překonána teorií novější, tzv. teorií aktivovaného komplexu, jejíž výhodou na rozdíl od srážkové teorie je přesnější energetická bilance průběhu reakce.
- podmínky reakce: srážka molekul, vhodná prostorová orientace, dostatečná energie
teorie aktivovaného komplexu:
- vychází z představy, že při uskutečnění účinné srážky vytvoří reagující částice nejprve aktivovaný komplex (nestálý meziprodukt), který je charakterizován určitou hodnotou aktivační energie (EA)
Průběh chemické reakce s katalyzátorem a bez katalyzátoru (křivka)
- katalýza: ovlivňování chemické reakce katalyzátorem (heterogenní x homogenní), menší aktivační energie
Enzymy jako biokatalyzátory
- biokatalyzátory: převážně v organické – biochemii
- zvyšují rychlost chemických reakcí – vždy pozitivní katalyzátory
- reakce probíhá přes meziprodukty
- substrát se nekovalentní vazbou naváže na aktivační místo enzymu > rekce > substrát opustí enzym
- nejčastěji bílkoviny
- apoenzym (bílkovinná složka) + kofaktory (nebílkovinná složka) = holoenzym
- koenzym = kofaktory dočasně navázaný na apoenzym (Koenzym A)
- prostetická skupina = kofaktory pevně vázán na apoenzym (Hem)
Rozdělení enzymů dle reakcí
- Oxidoreduktasy
- oxidačně-redukční reakce
- přenos elektronů/H/reakce s kyslíkem
- př. alkoholdehydrogenasa (alkohol > aldehyd)
- Transferasy
- přenos skupin
- př. fosfotransferasa (přenáší PO4-III)
- Hydrolasy
- reakce s vodou a štěpení látek
- př. štěpení dipeptidu na 2AK
- Lyasy
- štěpení, adice na dvojnou vazbu (ne hydrolyticky, ne oxidačně)
- př. dekarboxylasa – (COOH)2 > HCOOH + CO2 (dekarboxylace)
- Isomerasy
- změna uvnitř molekul
- př. D-cukr > L-cukr)
- Ligasy
- slučování + štěpení ATP (ADP<>ATP)
- př. vázání AK na tRNA
Názvosloví enzymů
- triviální názvy: pepsin, trypsin
- racionální názvosloví: substrát + rekce + koncovka – asa (fosfo – transfer – asa)
Regulační mechanizmy
- transkripce
- proenzym (nutná aktivace)
- působení efektorů – inhibice, aktivace
Inhibice
- znemožnění fungování enzymu
- kompetitivní inhibice (soutěživá)
- založena na podobnosti molekul
- inhibitor obsadí aktivní místo v enzymu > zabrání substrátu se navázat
- např. CO na hemoglobin místo O2 (CO se váže pevněji než O2)
- např. Krebsův cyklus: CH3-COOH > CH2F-COOH – zabrání uvolnění energie do organismu
- nekompetitivní inhibice (nesoutěživá)
- inhibitor se neváže na aktivní místo, ale v jiné části enzymu > poškození enzymu
- např. otravy těžkými kovy (kationty: Cd, Hg, Pb, As)
- akompetitivní
- inhibitor se naváže na enzym až po navázání substrátu > zabránění přeměně na metabolit a enzym
Zdroj enzymů
- rostlinný (proteasy)
- živočišný (trávící enzymy, chymosin (z telat) > kvašení mléka)
- mikrobiální (geneticky upravované)
Využití enzymů
- potravinářství, lihovarství, lékařství
- kvasné a fermentační procesy
- mléčné výrobky, sýry, alkohol, kynutí těsta
- prací prostředky (proteasy, lipasy)
- invertasy: štěpení sacharózy (droždí)
- proteasy: štěpení bílkovin
- amylasy: pivo
- lipasy: štěpí tuky
Činitelé ovlivňující funkčnost enzymu
- množství substrátu (PÚ > obsazení všech aktivních center > konstantní rychlost)
- množství enzymu (PÚ – dostatečná zásoba substrátu)
- pH (každý enzym ideální pH)
- teplota (PÚ > denaturace enzymu > zastavení reakce)
- katalytické jedy (inhibice enzymů)
Rozdíly mezi anorganickým katalyzátorem a biokatalyzátorem
- cílené reakce dle genetického plánu
- specifický průběh reakce
- regulovaná aktivita, dle potřeb organismu
- vyšší reakční rychlost
- mírnější podmínky (lidské tělo)
- málokdy vedlejší produkty
- schopnost regulace
- Rozdílné vlastnosti anorganických a organických sloučenin jsou důsledkem rozdílných typů chemických vazeb. Zatímco pro mnohé anorganické sloučeniny je charakteristická vazba iontová, v molekulách organických sloučenin se převážně uplatňují vazby kovalentní.
reklama