Kyseliny – úvod
15. 7. 2021 2021-08-04 14:02Kyseliny – úvod
Kyseliny - úvod
KYSELINY – úvod
KYSELINY jsou látky, které ve vodě uvolňují kationty vodíku H+
.
Kyseliny se ve vodě štěpí na vodíkový kation H+
a anion zbytku kyseliny – např.:
![](https://www.ucseonline.cz/oochoong/2021/07/3-2.png)
Vlastnosti kyselin:
1. Společné – např. reakce s kovy (vzniká vodík) nebo barva indikátoru v roztocích kyselin
(lakmus – červená)
2. Rozdílné – např. některé kyseliny existují pouze ve vodném roztoku (k. chlorovodíková),
jiné lze získat v bezvodém stavu jako pevné krystalické látky (k. citronová)
POZOR!!
Většina anorganických kyselin jsou silné žíraviny!!
Leptají sliznice, pokožku i oděvy!!
Při práci s kyselinami je nutné používat ochranné pomůcky – obličejový štít (brýle), pryžové
rukavice, pracovní plášť.
![](https://www.ucseonline.cz/oochoong/2021/07/1-4.png)
1. POMOC!!
Postižené místo otřeme suchou látkou a okamžitě omýváme proudem studené vody!!
Potom můžeme postižené místo opláchnout zředěným roztokem sody nebo umýt mýdlem.
ŘEDĚNÍ KYSELIN!!
Vždy opatrně přiléváme kyselinu do vody, nikdy ne naopak!!
![](https://www.ucseonline.cz/oochoong/2021/07/2-3.png)
ROZDĚLENÍ KYSELIN
Anorganické kyseliny dělíme na 2 základní skupiny:
1. KYSELINY BEZKYSLÍKATÉ (HX, X = nekov)
Př.: HCl – kyselina chlorovodíková
2. KYSELINY KYSLÍKATÉ (HXO)
Př.: HNO3 – kyselina dusičná