Kvasinky

Kvasinky

Kvasinky – jednobuněčné houby

KVASINKY = JEDNOBUNĚČNÉ HOUBY BEZ PLODNIC
HLAVNÍ ZNAKY:
• Jednobuněčné houby
• Buňky mají silné buněčné stěny, málo vakuol a žádná barviva
Rozmnožují se pučením = na povrchu mateřské buňky postupně vyroste
pupen, a když dosáhne určité velikosti, zaškrtí se a oddělí – vznikne nová
kvasinka
• Vyskytují se v půdě, na listech, květech i plodech rostlin, uvnitř těla nebo
na těle živočichů

PUČENÍ KVASINEK:

VYUŽITÍ:
Kvasinky, jak můžeme odvodit z jejich názvu, mají schopnost kvašení.
Kvašení je proces, při kterém kvasinky přeměňují cukerné roztoky v alkohol.
Vedlejším produktem kvašení je oxid uhličitý.

KVASINKA PIVNÍ:
• Je nezbytná při výrobě piva, využívá pro svůj růst cukr a jako odpadní
látku vytváří alkohol
• Slisováním těchto kvasinek s moukou se získávají kvasnice neboli droždí
• Kvasnic se využívá k výrobě různých druhů kynutého pečiva, např.
chleba, rohlíků, knedlíků (kvasinky mají schopnost způsobit kynutí těsta
tím, že je naplní bublinkami oxidu uhličitého)
• Obsahuje velké množství vitamínů, zejména skupiny B, a řadu důležitých
látek, je pro člověka nepostradatelná
KVASINKA VINNÁ – využívá se k výrobě vína

reklama