Co je to Termobarická zbraň – otec a matka všech bomb?

photo-1561323577-5b76286cb15f
Zajímavosti

Co je to Termobarická zbraň – otec a matka všech bomb?

Rusko, které zahájilo vojenskou akci proti Ukrajině, má ve svém arzenálu ‚Otce všech bomb‘. Je to nejmocnější nejaderná bomba na světě. Zde je vše, co potřebujete vědět o FOAB.

Ruský arzenál zahrnuje výkonnou nejadernou bombu TNT o hmotnosti 44 tun, která má schopnost způsobit rozsáhlé škody v okruhu 300 kilometrů. Podle zpráv v britských médiích ruský prezident Vladimir Putin plánuje použít ‚Otce všech bomb‘ ve válce proti Ukrajině. Obranné zdroje řekly Mirror, že ruský prezident nařídil jeho použití jako součást své kampaně „šok a úžas“.

Termobarická zbraň – co to je:

Termobarická zbraň , aerosolová bomba nebo vakuová bomba je druh výbušniny , která využívá kyslík z okolního vzduchu k vytvoření vysokoteplotní exploze. V praxi má tlaková vlna typicky vytvářená takovou zbraní podstatně delší trvání než vlna vytvářená konvenční kondenzovanou výbušninou. Výbušnina palivo-vzduch je jedním z nejznámějších typů termobarických zbraní.

Většina konvenčních výbušnin se skládá z premixu palivo – okysličovadlo ( černý prášek například obsahuje 25 % paliva a 75 % okysličovadla), zatímco termobarické zbraně jsou téměř 100% palivo, takže termobarické zbraně jsou výrazně energeticky účinnější než konvenční kondenzované výbušniny stejné hmotnosti. . Jejich závislost na atmosférickém kyslíku je činí nevhodnými pro použití pod vodou, ve vysokých nadmořských výškách a za nepříznivého počasí. Oni jsou, nicméně, značně více destruktivní když použitý proti polním opevněním takový jako foxholes, tunely, bunkry a jeskyně — částečně kvůli udržované tlakové vlně a částečně tím, že spotřebovává kyslík uvnitř.

Na ruční odpalovací zařízení lze namontovat mnoho typů termobarických zbraní.

zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Thermobaric_weapon#/media/File:USS_McNulty_(DDE-581)_sunk_as_target_with_FAE_1972.jpg
Co je otec všech bomb?


Bomba, kterou má Rusko, je termobarická bomba. Je to supervýkonná nejaderná bomba, která má výbuch ekvivalentní více než 44 tunám TNT. Father Of All Bombs může způsobit poškození v okruhu 300 metrů. Ničivá zbraň je shozena z trysky, detonuje ve vzduchu a má podobný účinek jako malá taktická jaderná zbraň.

Většina poškození je způsobena nadzvukovou rázovou vlnou a extrémně vysokými teplotami. Rusko vyvinulo FOAB v roce 2007. Říká se, že je čtyřikrát silnější než americká matka všech bomb.

Co je matka všech bomb?

Mother Of All Bombs je ve vlastnictví Spojených států. Země použila MOAB poprvé proti Islámskému státu v roce 2017 . Americká vláda však odmítla počet lidí zabitých při výbuchu. Poprvé byl testován v roce 2003 na Floridě.

 

Nechte tu svou myšlenku