Apple právě spustil Apple Pay v České

apple-pay-fb
Novinky ze světa

Apple právě spustil Apple Pay v České

Úterý 19. února 2019 se do pamětí českých uživatelů iPhonů zapíše jako den, kdy skončilo několikaleté čekání na příchod platební služby Apple Pay. Kalifornský gigant Apple ve spolupráci s karetními asociacemi a tuzemskými bankami spustil svou očekávanou platební službu, díky které je možné zaplatit u bezkontaktního terminálu místo plastové karty iPhonem nebo hodinkami Apple Watch. Majitelé telefonů s Androidem mají tuto možnost v Česku již více než rok.

Hned v úvodu je však důležité připomenout, že se to netýká zdaleka všech uživatelů, protože jak Apple Pay, tak potažmo i Google Pay zatím poskytují jen některé tuzemské banky. V první vlně Apple Pay se nakonec objevilo šest českých bank, jeden startup a jedna firma specializující se na zaměstnanecké benefity. Do iPhonů lze ode dneška nahrát platební karty od České spořitelny, Komerční banky, Monety, Air Bank, mBank, J&T Banky, Twista a od Edenredu pak také virtuální stravenky Ticket Restaurant.

Apple Pay funguje na iPhonech SE, iPhonech 6 a novějších, tedy až po současné modely iPhone XR, XS a XS Max. Rozdíl je jen v tom, zda se každá platba ověřuje otiskem prstu přes Touch ID, nebo skenem obličeje přes Face ID, což je proces, který nahrazuje tradiční zadávání pinu na terminálu. U jednotlivých bank a institucí se pak liší také to, jakým způsobem si lze platební kartu do Apple Pay přidat.

Zatímco u dvojice Moneta a Twisto je jablečná platební služba integrovaná přímo v mobilních aplikacích zmíněných firem a kartu do Apple Pay přidáte přes aplikaci, u zbylých bank je třeba naskenovat fyzickou platební kartu nebo ručně opsat její údaje v aplikace Wallet. Vše je ovšem i tak velmi jednoduché a přímočaré, o to víc, pokud máte danou kartu spárovanou se svým Apple ID nebo uloženou v Klíčence. Česká spořitelna nicméně zatím podporuje pouze karty od Visa s tím, že karty od Mastercard půjdou přidat v březnu. Ostatní firmy podporují karty Visa i Mastercard.

Platit lze iPhonem, Apple Watch, na iPadu i Macu

Do Apple Pay si pochopitelně můžete přidat karet, kolik potřebujete, pokud máte kompatibilní banku i vydavatele karty. Jednu kartu si pak nastavíte jako výchozí, se kterou platíte automaticky, a pokud ji chcete změnit, tak ji v nabídce na displeji před přiložením k terminálu vyměníte (viz obrázek níže). Apple Pay se aktivuje dvojitým stiskem pravého bočního tlačítka, po kterém je třeba kartu přes Touch ID nebo Face ID odemknout.

Platit lze i se všemi hodinkami Apple Watch, do kterých můžete kartu rovněž nahrát, a pak platíte dvojitým stiskem tlačítka pod korunkou a přiložením displeje hodinek k terminálu. Jelikož hodinky jsou odemčené po celou dobu, kdy je máte na ruce, není tu už potřeba žádné další ověřování nebo zadávání hesel. Přes Apple Pay pak lze platit také online, pokud to daný e-shop podporuje.

Tuzemský online trh s módou má za sebou turbulentní měsíce. Největšímu českému módnímu e-shopu Zoot se začala…

Platit je možné i na Macu, ale pouze v prohlížeči Safari a navíc pokud nemáte Mac s Touch ID, je třeba mít k dispozici pro ověření spárovaný iPhone nebo Apple Watch. Zatím není jasné, jestli už některé české e-shopy Apple Pay podporují. Pro platby online jsou podporovány všechny iPhony jako pro bezkontaktní platby, novější iPady a jakýkoliv Mac od roku 2012, přičemž na modelech s Touch ID lze platit samostatně.

V České republice dnes bylo Apple Pay spuštěno jako ve 31. zemi světa. V Evropě je již možné platit s jablečnými zařízeními také v Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Irsku, Itálii, Norsku, Polsku, Rusku, San Marinu, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, na Ukrajině a ve Vatikánu, přičemž v letošním roce by mělo dojít k dalšímu rozšiřování, kdy chce Apple pokrýt i další chybějící země včetně Slovenska. K našim východním sousedům by mohlo Apple Pay dorazit podle posledních zpráv již v březnu.

Kdy pak dorazí mobilní platební služba od Applu také do dalších českých bank, zatím není jasné. ČSOB již uvedla, že plánuje nasazení až na konci letošního roku. Do druhé vlny, která by mohla přijít v létě, se chce dostat Raiffeisenbank, ale zatím nemá přesný termín. Podobně na tom jsou také například ve Fio bance, Creditas nebo Equa bank. Uživatelé, jejichž banky Apple Pay zatím nepodporují, si ovšem nutně nemusí zakládat účet v jiné bance, ale mohou využít fintechový startup Twisto, aniž by museli měnit svou banku.

Zdroj: Czechcrunch.cz

Nechte tu svou myšlenku